Selvhjælp

Valg af ejerskifteforsikring

Når du skal vælge en ejerskifteforsikring, skal du ikke blot vælge det hurtigste og billigste. Som oftest bliver man mødt af forsikringernes glade og udadvendte sælgere der i løbet af få timer får sendt tilbud og forsikringspolice til underskrift, hvilket er ganske fint. Du må dog ikke lade dig påvirke af den gode og hurtige service, da du så snart du anmelder en skade bliver sendt over til forsikringens skadesbehandlere, som har en helt anden svartid, der kan variere fra dage til uger.

Du bør derfor i stedet være opmærksom på nedenstående:

 

Selvrisiko

Koster det 2.000, 4.000 eller 10.000 pr. anerkendte skade er yderst relevant i forhold til dit fremtidige budget.

 

Afskrivningstabeller

Sker der en skade er du stort set aldrig dækket 100 %. Alderen og materialerne dit hus er bygget af har stor indflydelse på det du kan få udbetalt.

Nedenstående er et eksempel fra tidligere policebetingelser:

Er dit hus 90 år og er der sket skade i væggene, vil du for en væg i porebeton kunne få dækket 58% af udgifterne til udbedring. Er dine vægge derimod af mursten vil du få dækket 78% af udgifterne.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på hvordan du vil være dækket i en skadesituation.

 

Forbehold og klausuler

Disse viser helt specifikt hvilke dele af huset som IKKE er dækket af forsikringen. Disse forbehold og klausuler er som oftest baseret på tilstandsrapporternes anmærkninger.

 

Almindelig eller udvidet forsikring

Om du skal vælge udvidet eller almindelig dækning kan være svært at tage stilling til. Det er dog vigtigt at du sætter dig ind i hvad de hver især dækker.

Som oftest vil en almindelig dækning gælde til og med bygningens ydersider samt VVS- og elinstallationer i ejendommen.

Den udvidede forsikring vil ofte også dække forhold uden for ejendommens ydersider, altså stikledninger, jordforurening, forhold ved grunden osv. Derudover er der bl.a. ofte en lavere selvrisiko og længere genhusningsmuligheder.

 

Overveje at have ejerskifte- og husforsikring i samme selskab

Har man ikke disse to forsikringer i samme selskab, vil man ofte ende i den situation at ejerskifteforsikringen siger husforsikringen skal dække skaden og at husforsikringen siger at ejerskifteforsikringen skal dække skade. Man kan derfor opleve, at ens sag bliver trukket i langdrag og at der ikke sker nogen fremdrift.

Ved at have disse 2 forsikringer i samme selskab undergår man denne situation og kan hurtigere komme frem til en afgørelse.

 

Løbetid

Om du er dækket i 3, 5 eller 10 år, er vigtigt at være opmærksom på. Planlægger du f.eks. at renovere, så du kommer til at se bagvedliggende konstruktioner eller lignende, kan det være en god idé at vælge en løbetid til renoveringen er færdig. På denne måde kan du anmelde skader på bygningsdele som ellers ville være skjulte.

 

Har du fået afslag på en skade?

Har du fået afslag skal du ikke give op med det samme. Forhold dig til om der svares sagligt på din skadesanmeldelse eller om det blot virker som en standard afvisning f.eks. at ”den anmeldte skade er forventelig taget bygningens alder i betragtning”.

Svares der sagligt bliver der ofte henvist til din forsikringspolice, paragraffer i ”Bekendtgørelse af lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom” eller en eventuel rapport fra taksator udsendt af forsikringsselskabet.

Selv om der svares sagligt, kan baggrunden for afslaget stadig være forkert. Er skadesanmeldelsen ikke forstået ordentligt eller har den udsendte taksator lavet en mangelfuld rapport, vil afgørelsen altid falde ud til forsikringsselskabets fordel. Man kan derfor bede om aktindsigt for at få tilsendt alle bagvedliggende dokumenter som forsikringsselskabet har brugt som beslutningsgrundlag. Ved at have disse dokumenter kan du blive endnu skarpere i din argumentation og understrege eventuelle tidligere misforståelser i sagsbehandlingen.

Ovenstående kan være en hård og langsommelig proces med meget jura og byggeteknisk argumentation, så for langt de fleste privatpersoner vil det være en fordel at søge hjælp til dette.

 

Skadesbegreb

For at en skade er dækningsberettiget er det ikke altid nok at der er tale om en skjult fejl og mangel, der ikke har været nævnt i tilstandsrapporterne. Selve skaden er også nødt til at opfylde det der kaldes ”skadesbegrebet”.

Dette betyder kort fortalt, at for at skaden er dækningsberettiget skal bygningens værdi eller brugbarhed nedsættes nævneværdigt i forhold til andre bygninger af samme type og alder i almindelig god vedligeholdelsesstand